Säästölaskelma esimerkkitalolle

SmartVoltin säästöpotentiaali vuoden 2023 sähkön hinnoilla

Tarkastelussa on käytetty vuoden 2023 tuntikohtaista sähkön pörssihintahistoriaa sekä säädataa pääkaupunkiseudulta. Otimme esimerkkikohteeksi lattialämmityksellä varustetun omakotitalon, jossa lämmitettävää alaa olisi 160m2. Lämmön tarpeeksi on oletettu -25 asteen pakkasilla 7.5 kW, eli kohteessa olisi noin 6.7 kW tehoinen maalämpöpumppu. Vuoden 2023 lämpötiloilla kyseinen omakotitalo olisi käyttänyt lämmitykseen sähköä noin 4800 kWh.

Vuoden 2023 pörssisähkön keskihinta alle useimpien kiinteähintaisten sähkösopimusten

Vuoden 2023 aikana keskimääräinen pörssisähkön hinta arvolisäverolla ja 0.5 c/kWh marginaalilla oli 7.5 c/kWh. Lämmitystunneilla painotettu spot hinta oli 8.8 c/kWh. Tämä on hieman vuosikeskiarvoa korkeampi, koska yleensä kylmillä ilmoilla sähkön hinnat ovat korkeampia. Jos otetaan kuitenkin huomioon kotitalouden muu sähkön kulutus, mikä tasoittuu tasaisemmin vuoden ympäri, niin kulutetun sähkön hinta olisi ollut ilman optimointiakin alle useimpien kiinteähintaisten sähkösopimusten. Pörssisähkön käyttäjä hyötyy vielä lisää verrattuna kiinteään sähkösopimukseen, jos kotitaloudessa on sähköauto, jonka latauksen voi ajoittaa yöaikaan.

Säästöt noin 200 eur vuodessa - lämmityksen automaattinen vähentäminen mahdollistaa suuremmat säästöt

SmartVolt Controllerilla optimoidun lämpöpumpun sähkölle saadaan selvästi matalampi keskihinta. Se olisi ollut noin keskimäärin 5.9 c/kWh vuonna 2023 tarkastelemassamme esimerkkitalossa. Tämän lisäksi SmartVolt olisi säästänyt noin 570 kWh sähköä älykkään auringon säteilylämmön huomioinnin ansiosta. Näiden yhteenlaskettu säästö verrattuna optimoimattomaan pörssisähkölämmitykseen olisi ollut noin 200 euroa. SmartVolt ohjain mahdollistaa myös lisäsäästöt, jos aktivoi automaattiset leikkurit korkeiden sähkön hintojen aikaan. Näitä ei ole huomioitu laskelmassa, vaan optimointi on ylläpitänyt normaalilämpötilan kaikkina vuorokauden aikoina. Sovellus mahdollistaa myös lämmityksen helpon väliaikaisen säädön pienemmälle, jos olet matkoilla tai käytät takkaa talvipakkasilla.

Säästöä nyt ja tulevaisuudessa

Tulevina vuosina on odotettavissa, että sähkön hinnan vaihtelu tulee lisääntymään entisestään kasvavan tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon takia ja fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön kallistuessa vuosi vuodelta. Hankkimalla laadukkaan SmartVolt ohjaimen, pystyt nauttimaan sähkön säästöstä nyt ja vielä pitkälle tulevaisuuteen.